Advies babykamers

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

7 artikel(en)

Babykamers

Rust, ritme en reinheid vormen de basis voor een goede opvoeding van uw kind. Ook bij de inrichting van babykamers dient u deze uitgangspunten te respecteren.

Wanneer uw kindje eenmaal is geboren, krijgt hij of zij veelal ook zijn eigen plekje in huis in de vorm van een babykamer. Maar hoe worden babykamers op de juiste wijze ingericht? 

De afmetingen van babykamers zijn niet echt van belang: op enkele vierkante meters maakt u net zo'n leuke babykamer als op twintig vierkante meter! Veel ouders vinden het een geruststellend idee om hun pasgeboren baby 's nachts zo dicht mogelijk bij zich te hebben, zodat ze alles kunnen horen de eerste maanden.Het is heel normaal je baby de eerste maanden, daarom niet in de babykamer, maar 's nachts rustig bij uzelf op de eigen slaapkamer te laten slapen. Totdat uw kind een jaar of vier is, wil hij het liefst ook dicht bij u zijn. Tot die tijd geeft een kamertje op afstand uw kindje beslist geen goed gevoel.

Waaraan moeten babykamers voldoen?

Misschien heb je helemaal geen idee waar je moet beginnen met het inrichten van de babykamer. Daarom hier een aantal punten die je daarbij kunnen helpen:

Denk na over de kleur van de muren en/of behang. Een kleine babykamer kan door de juiste keuze van de verf of behang groter lijken. Donkere kleuren maken babykamers vaak kleiner en knusser.Ook een fotobehang van de ruimte groter laten lijken. Populaire kleuren voor jongens zijn blauw en rood. Meisjeskamers worden traditioneel roze of paars gehouden. Groen en geel zijn neutrale kleuren - dit is handig wanneer u nog niet weet of uw baby een jongetje of een meisje wordt. Uw babykamer schilderen en behangen kunt u altijd opnieuw doen. 

Voor de dagelijkse verzorging moet er op of bij de commode genoeg ruimte zijn voor allerlei toiletspullen voor uw baby. Zorg er ook voor dat alles voor jou binnen handbereik is, maar dat je baby er onder geen enkele voorwaarde bij kan!

Ledikantjes en wiegjes voor in babykamers

Een set van meubels voor de inrichting van een babykamer, bestaat uit een wieg of babybedje, een commode en eventueel een kast voor de babykleding en speelgoed. De kledingkast hoeft in eerste instantie niet groot te zijn, maar maak hem ook niet te klein. Anders moet je snel een nieuwe kopen bij de inrichting van de (latere) kinderkamer.

Als je baby uit zijn wiegje groeit, zul je een ledikant moeten aanschaffen. Er zijn ledikantjes die later kunnen worden omgebouwd tot een bed van iets grotere afmetingen. Waarvoor je ook kiest, let er in ieder geval op dat er geen hoofdbeschermer of andere kussenachtige materialen in het ledikant zitten; dit kan de ademhaling belemmeren, als je baby er met zijn gezichtje tegenaan komt te liggen.

Probeer een handige opbergruimte te vinden, waarin je het badje kunt opbergen. Een klein badje geeft een jong kind een veilig, beschut gevoel. Bekijk eens of er mogelijkheden zijn om een box of een kinderstoel in de babykamer te plaatsen. Hoewel, in de meeste gevallen deze attributen toch in de woonkamer of keuken worden geplaatst, kunnen ze ook in uw babykamer van pas komen.

U kunt de aanschaf van een babyfoon kunnen overwegen, zodat je je baby altijd in de gaten kunt houden. Dat geeft een veilig en rustig gevoel.

De ideale vloer in een babykamer kan glad zijn, maar jij en je baby mogen er niet op kunnen uitglijden. Vloerbedekking met een korte pool is ook heel plezierig, als de vloer maar eenvoudig en hygiënisch schoon te maken is. Het mooiste is materiaal dat warm aanvoelt (bijvoorbeeld een kurkvloer) en een beetje stroef is, anders glijdt je kruipende ukkie straks steeds weg!

Je kunt het beste een heldere verlichting in de babykamer hangen. De stand van het licht ten opzichte van de wieg of het bedje is daarbij ook belangrijk. Als je de lamp verkeerd richt of plaatst aan het plafond, schijnt het licht namelijk steeds in de ogen van je baby. Het beste is om de verlichting indirect te plaatsen, zodat het plafond of de wanden het licht terugkaatsen. Nog makkelijker is het om een dimmer aan te schaffen, zodat je de hoeveelheid licht zelf kunt regelen.

Veiligheid  in babykamers

Maak indien mogelijk gebruik van kindveilige stopcontacten of gebruik stopcontactvergrendelaars. Indien u ervoor kiest de muren van de babykamer te verven, kies dan voor verf met de aanduiding ‘bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen’. Houd bij de inrichting ook rekening met kindvriendelijke materialen en zachte, goed schoon te maken producten. Zet de wieg of ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren waarin je kind vast kan komen te zitten en plaats ze niet bij de verwarming.